15. júla 2013

George Orwell: 1984

George Orwell: 1984
Zdroj: www.audioteka.cz
Fuj, tak toto je riadny zaberák na psychiku. V knižnici mám síce aj knihu, ale som rád, že som si to vypočul ako audioknihu, pretože čítať by som to asi nezvládol. Príbeh netreba asi príliš opisovať, pretože by ho mal poznať každý (a kto nepozná, nech si doplní vzdelanie). Tí starší medzi nami si dokonca na vlastnej koži vyskúšali demoverziu systému, ktorý v knihe ničí ľudí až kým neuveria, že tento čierny krúžok je naozaj drevené želiezko z umelej hmoty v tvare modrého štvorca. Dva a dva nie je automaticky štyri. Môže to byť aj tri alebo päť, vždy podľa potreby strany a Veľkého Brata.

Neviem sa úplne rozhodnúť či ma viac desí systém, ktorý tyranizuje všetkých obyvateľov a zároveň ich presviedča o tom, že je to len pre ich dobro a že sa majú veľmi dobre, alebo ľudia, ktorí sami a ochotne týmto klamstvám veria, nadšene systém podporujú a sú pyšní na svoje deti, ktoré nabonzujú vlastných rodičov a odovzdajú ich útrpnému právu. V dnešnej dobe je bohužiaľ stále viac ľudí, ktorí po takomto systéme túžia a radi by ho vrátili späť napriek nedávnym zlým skúsenostiam. Zabúdame veľmi rýchlo.

Prvá polovica knihy ubehla celkom rýchlo. Potom už začal autor spisovať dlhé filozofické a politické traktáty, ktoré mi nešli tak dobre dole krkom. Ale boli nevyhnutné, aby si čitateľ resp. počúvač uvedomil celý rozsah hrôzy, ktorú mu autor naservíroval. Kým sa pustím do ďalšej Orwellovej knihy, budem potrebovať dlhú pauzu vyplnenú jednoduchými a veselými knihami.

Audioprevedenie je veľmi dobré a Pavel Novotný predviedol pri čítaní vynikajúci výkon. Túto audioknihu môžem len a len odporučiť všetkým, ktorí majú záujem o toto dielo. Vlastne by si ju mal prečítať úplne každý, mohlo by to zabrániť tomu, aby sme si niektoré chyby zopakovali.

Hodnotenie: 5/5

Autor: George Orwell
Číta: Pavel Novotný
Vydavateľ: Levné Knihy
Rok vydania: 2007
Jazyk: Český
Dĺžka: 631 minút
Formát: 10 CD v papierovej krabičke
Kupujte v Levných knihách.

Send to Kindle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára